Webdesigner in Gelderland

19-09-2012

Tips: Grote schoonmaak PC


Categorie: Algemeen

Grote schoonmaak van uw Computer

Uw pc heeft onderhoud nodig. Zowel fysiek als softwarematig. Het is even werk maar uw computer zal sneller, stiller, beter draaien. En niet te vergeten: langer mee gaan!
Schoonmaken van stof doet u minstens 1 keer per jaar. Onderhoud aan software een paar keer per jaar. Het is belangrijk dit te doen.

Allereerst moet de pc in zijn geheel afgekoppeld worden. Stekkers en snoeren eruit. Zijkant eraf draaien zodat u in de binnenkant het stof kunt verwijderen.
Het stof verwijderen doet u met een stofzuiger of kruimeldief met een plastic opzetstuk op een zachte stand. Stof op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals in de vinnen van de ventilators, kunt u verwijderen met een spuitbus met perslucht in combinatie met een stofzuiger die de weggeblazen stofdeeltjes opzuigt. Verwijder hardnekkig stof met een niet statisch kwastje en de stofzuiger erbij. Is de binnenkant stofvrij dan kunt u de pc weer dichtdraaien en aansluiten.

Software (Windows) opschonen.

Uw pc wordt in de loop van de tijd steeds langzamer, dit komt doordat het register vol raakt, er programma's worden geinstalleerd en verwijderd en bestanden rondslingeren.

Stap 1 Scannen

Scan uw hele pc op virussen en malware. Dit kan bv met Ad-aware en AVG virusscanner. Dit kan een hele tijd duren.

stap 2 Schijfcontrole

Met Schijfcontrole kunt u de bestanden en de harde schijf controleren. Volg de onderstaande stappen om de Schijfcontrole te starten.

 • Klik op Start en Deze computer.
 • Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf die u wilt scannen ( meestal C)en klik op Eigenschappen.
 • Klik op het tabblad Extra en dan op Nu controleren. Er wordt een venster met twee opties weergegeven.
 • Markeer de selectievakjes en klik op Start om verder te gaan. Het programma vraagt u om de computer opnieuw op te starten, doe dit.
 • De computer start opnieuw op en het programma Schijfcontrole begint met het scannen van de harde schijf. Dit kan ook weer enige tijd duren.

Stap 3 Schijfopruiming

Met het hulpprogramma Schijfopruiming kunt u tijdelijke bestanden en bestanden in de Prullenbak verwijderen. Volg de onderstaande stappen om Schijfopruiming te gebruiken.

 • Klik op Start en Uitvoeren. Voer de opdracht "cleanmgr.exe" in en klik op OK. (Voor windows xp, start- programma's - bureau accessiores - systeemwerkset - schijfopruiming) Het kan enige tijd duren voordat Schijfopruiming wordt gestart.
 • Selecteer het station dat u wilt opruimen.
 • Vervolgens in het hoofdmenu alleen de volgende selectievakjes aangevink: Tijdelijke internetbestanden. Prullenbak. Tijdelijke bestanden.
 • Klik op OK om het proces te starten.

Stap 4 Programma's verwijderen

Nu is het de tijd om kritisch naar uw programma's te kijken. Wat hebt u nog nodig en wat kan verwijderd worden? Doe dit bij voorkeur via het configuratiescherm - programma's en bestanden. Klik op een programma die u wilt verwijderen en dan op verwijderen. 

Stap 5 Defragmentatie

Als u uw computer een paar maanden hebt gebruikt, is de informatie verdeeld op de harde schijf opgeslagen. Dit wordt fragmentatie genoemd en de prestaties nemen hierdoor af. Volg de onderstaande stappen om de harde schijf te defragmenteren:

 • Klik op Start en Uitvoeren.
 • Voer de opdracht "dfrg.msc" in en klik op OK.
 • In het prorgramma kiest u de harde schijf die u wilt defragmenteren (meestal C)en klikt u op defragmenteren.

 

Als het goed is zal uw computer weer werken als een zonnetje!